2020. június 4-e a trianoni békeszerződés aláírásának 100 éves évfordulója, amiről Budapest Főváros Önkormányzata is megemlékezik több fővárosi intézménnyel együttműködve.

A Trianon100 eseménysorozathoz a Budapest Film Zrt. is csatlakozott; a korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a programhoz.

Trianon komolyan megviselte és jelentősen átformálta az egész országot, így Budapestet is. 100 éve a főváros országon belüli súlya még nagyobbra nőtt, az elcsatolt területekről menekülttömegeket kellett elszállásolni, közülük sokan később itt telepedtek le, és váltak budapestivé. A trianoni trauma erősen kihatott az élet legkülönbözőbb területeire.

A Távmoziban most látható filmek válogatásakor nem voltunk könnyű helyzetben, hisz Trianon traumájának feldolgozatlanságát az is jelzi, hogy igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról – a magyar film még nem találta meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról. A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, s milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés.

A Trianon100 programsorozattal Budapest ebben betöltött összekötő, elfogadó és támogató szerepét szeretnénk kihangsúlyozni, a jelenből kiindulva és a jövőbe tekintve, személyes történetekkel is összekötni a 100 éves eseményt és annak hatásait. Kiemelni az együttműködések számos formáját és a határon innen és túl élő magyarok kapcsolatának egyre javuló minőségét.

A GYERTYÁK

CSONKIG ÉGNEK
06. 04. 13.00
CORVIN TÁVMOZI

ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK

A CSALÁDBÓL
06. 04. 15.00
CORVIN TÁVMOZI

NAGYAPÁM:

HORTHY MIKLÓS
|Premier|
06. 04. 17.30
CORVIN TÁVMOZI

66 SZEZON
|közönségtalálkozó|
06. 04. 19.00
CORVIN TÁVMOZI