Nagyi projekt

990 Ft

2020. december 20. 22.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202012202200TD

Leírás

színes magyar-angol dokumentumfilm | 90 perc | 2017 | magyar és angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: Révész Bálintlven, magyar felirattal
Főszereplők: Rozanne Colchester, Gudrun Dechamps, Lívia Révész, Meredith Colchester, Ruben Woodin-Dechamps, Bálint Révész

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának története. Egy tényleges és egy szimbolikus road-trip: három fiú keresztül szeli Európát miközben egy virtuális utazás is kibontakozik nagymamáik – egy angol kémnő, egy táncosnő a náci Németországból és egy magyar kommunista holokauszt túlélő – életébe.

A harmadik generáció, vagyis az unokák felelőssége és feladata megtalálni azt az univerzális nyelvet, amit használva az elkövetkező generációk képesek lesznek megérteni és átörökíteni azokat az értékeket amelyek a 20. században, a háború óta keletkeztek. Vajon képesek leszünk-e erre?
A második generációnak, a szülőknek, sokszor csak tudatalatti viszonya van a történtekhez a nem mesélés és a tagadás folytán, míg az érzelmi távolság a nagyszülők által megélt borzalmaktól képessé teszik az unokákat ’’objektíven’’ értékelni, gondolkodni a történtekről. Mennyiben különbözik a mai fiatalság a hetven évvel ezelőttitől? Vajon mi ugyanúgy döntöttünk volna az ő helyükben?

A film klasszikus értékekkel és tabukkal övezett történelmi témákkal foglalkozik; a filmkészítés folyamatának részleteibe invitálja a nézőt, aminek eredményeképp betekintést ad a Y generáció korszellemébe.