Japán Filmklub – Hokuszai kisasszony

Ft

2020. augusztus 5. 19.00 Toldi Távmozi
Ingyenesen tekinthető meg

Cikkszám: 202008051900TD

Leírás

Sarusuberi: Miss Hokusai | színes animáció | 90 perc | 2015 | japán nyelven, magyar felirattal
Rendezte: HARA Keiichi
Írta: MARUO Miho

1814-et írunk. Helyszínünk Edo városa, mai nevén Tokió. Itt él Tecuzó; az ötvenes éveiben járó, megbecsült művész, aki később Kacusika Hokuszai néven vált ismertté világszerte. Napjait szemétdombnak nevezhető házában tölti mesterműveket készítve, melyek közt épp úgy láthatunk 180 négyzetméteres daruma ábrázolást, mint aprócska fecskepárt egy rizsszemen.
Bár heves természetű és rendkívül szarkasztikus, nem hajtja se pénz, se alkohol utáni vágy. Viszont kész vagyont képes kérni olyan megbízásokért, amiket semmi kedve elvállalni.

E furcsa férfi harmadik lánya, O-ei, nem csak apja temperamentumát, de művészi tehetségét is örökölte, s gyakran Tecuzó helyett készít el megrendeléseket név és elismerés nélkül. Képei olykor annyira áthatóak, hogy problémás helyzetekbe sodorják az ifjú művésznőt. Az apa-lánya duó mottója: “Két ecsettel és két pár evőpálcikával bárhol talpon maradunk.”

Évtizedekkel később Hokuszai berobbant az európai köztudatba, és megannyi nyugati alkotóra hatottak ikonikus művei, mint pl. a Fuji 36 látképe és a Kanagawai nagyhullám. Ám a mai napig nagyon kevesen tudnak a nőről, aki egész életében közreműködött Hokuszai képeiben, végig a háttérben maradva. Ismerjük meg a szabadszellemű O-ei eddig el nem mondott történetét!

További előadások – Hokuszai kisasszony