Hasadék

990 Ft2 500 Ft

2021. december 23. 20.00 Puskin Távmozi

Kiürítés
Cikkszám: 202112232000PU

Leírás

Hasadék | színes, magyar filmdráma | 2021 | 92 perc | magyar nyelven

Rendező: Krasznahorkai Balázs
Forgatókönyv: Krasznahorkai Balázs, Lengyel Balázs, Lovas Balázs
Főszereplők: Molnár Levente, Babai Dénes, Orbán Levente, Kovács Lajos, Lovas Rozi

A Hasadék egy apa-fiú történet, a magashegyi tájakon játszódó dráma a balladák hangulatát idézi meg.

Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje egy apa és fia épp megszülető kapcsolatán keresztül mesél a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről.

Valahol a Máramarosi-havasokban fekszik az a falu, amely a főszereplő, Grassai Bálint (Molnár Levente) szülőföldje. Ez a táj nemcsak földrajzilag határvidék, de Bálint múltjának, jelenének és jövőjének találkozási pontja is. Ahonnan rég elment, és ahova most vissza kell térnie, hogy eltemesse apját, és felvegye a kapcsolatot tizenhét éve elhagyott fiával, Simonnal (Babai Dénes). A magashegységek világának szigorú törvényei vannak: aki itt bűnt követ el, azt egyszer utoléri a büntetés. Ezen a vidéken a múlt, a jelen és a jövő: a születés, az élet és a halál egybeér. Bálint húsvét vasárnapján, a feltámadás ünnepén ér haza, s a következő három napban ő és a fia megküzdenek a maguk megváltásáért. Apa és fia számára ennyi idő adatik, hogy megéljék egy élet érzelmeit, hogy végigjárják ellentmondásos kapcsolatuk, e mindenekfelett meglévő kötődés stációit. Hogy a távolság és idegenség, a szégyen, elutasítás és gyűlölet után elkezdhessék megismerni egymást.

A Hasadék az AGA Média és a Pipacs Film produkciójában a Laokoon Cinema és az A.K.A.Creating & Managing koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

FESZTIVÁLSZEREPLÉSEK, DÍJAK

Magyar Mozgókép Díj (2021) – Legjobb játékfilm
Cinefantasy Nemzetközi Filmfesztivál Sao Paolo (2021) – Legjobb színész: Molnár Levente
Palics Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Goa Nemzetközi Filmfesztivál (2021)
Szófia Nemzetközi Filmfesztivál (2021)