Gerhard Richter, a festő

990 Ft2 500 Ft

2022. január 20. 19.00 Puskin Távmozi

Kiürítés
Cikkszám: 202201201900PU

Leírás

Gerhard Richter painting | színes, német dokumentumfilm | 2011 | 97 perc | német nyelven, magyar felirattal

Rendező: Corinna Belz
Forgatókönyv: Corinna Belz
Főszereplők:Gerhard Richter, Norbert Arns, Hubert Becker

A többszörösen díjnyertes dokumentumfilm elvezeti a nézőt Gerhard Richter ritkán látott műtermébe, és segít megérteni az egyik leghíresebb kortárs festő művészetét. Az alkotói folyamat közben és mindennapi élethelyzetekben is láthatjuk Richtert, aki a festészet lényegéről és a műtermen kívüli világgal való ellentmondásos kapcsolatáról is beszél.

Gerhard Richter, korunk egyik legnagyobb nemzetközi jelentőségű művésze általában elzárkózik a nyilvánosság elől. A festő mégis hozzájárult ahhoz, hogy Corinna Belz a műtermében forgasson 2009 tavaszán és nyarán, nagy, absztrakt festményekből álló sorozatának keletkezésekor. A GERHARD RICHTER, A FESTŐ című dokumentumfilm bepillantást enged a művész munkájába.

„A festészet a gondolkodás másik formája” – mondta Richter a forgatás elején, és a film komolyan veszi ezt a kiindulópontot. Csendes, koncentrált képekben, az észrevétlen megfigyelő szemszögéből mutatja meg az alkotás mélyen személyes, feszültséggel teli folyamatát. Látjuk, hogyan fest Richter. Látjuk, hogyan figyeli meg festményeit, és hogyan kezdeményez velük párbeszédet. Látjuk, ahogyan mérlegel, vár, visszautasít, újjáalkot, és olykor rombol is, hogy újrakezdhessen.

Intelligens és érzékeny filmjében Corinna Belz közelebb hozza a nézőt a művészi alkotás komplex folyamatához. A festmények maguk válnak főszereplővé. A GERHARD RICHTER, A FESTŐ lenyűgöző portré egy művészről az alkotás közben – és lebilincselő film a látás művészetéről.