Észt Hét 2021 – Orcád verítékével

990 Ft

2021. május 1. 19.00 Művész Távmozi

Cikkszám: 202105011900MV

Leírás

Tõde ja õigus / Truth and Justice | színes észt játékfilm | 165 perc | 2020 | észt nyelven, magyar felirattal

rendező: Tanel Toom
gyártó: Allfilm

A film az észtek nagy klasszikusa, Anton Hansen Tammsaare magyarul is elérhető regénye alapján készült és hazájában egy hónap alatt vált minden idők legnézettebb észt filmjévé.
Észtország a 19. század végén. A fiatal, becsületes Andres és felesége, Krõõt egy kölcsönből vásárolt tanyán kezdik meg új életüket. De a természet nem engedi betörni a földet, a szomszéd nyakas riválisnak bizonyul, Krõõt lányokat szül, Andres pedig egyre csak küszködik. Kétségbeesetten keresi az igazságot a bíróságon, a kocsmában és a Bibliában – feláldozva családját, barátait és végül saját magát is. A virágzó Vargamägi tanyáról szőtt álom megszállottságba hajszolja a gazdát. Semmi sem válik valóra, de minden félelem beteljesül.

Az alkotást az Észt Filmkritikusok Egyesülete 2019-ben az év filmjének választotta meg és az Oscar-díj 10 legjobb nemzetközi játékfilmje közé is bekerült.

A film után élő ZOOM beszélgetés lesz látható. A film rendezőjével az idei év Észt Filmkritikus díjával elismert újságíró, Aurelia Aasa beszélget. Kérjük a film végét követően ne kapcsoljon el, kis várakozást követően indul a beszélgetés!