Észt Hét 2020 – Új észt animációs filmek

990 Ft

2020. május 9. 20.30 Corvin Távmozi

Cikkszám: 202005092030CO

Leírás

Új észt animációs filmek / Uus eesti anima / New Estonian animation

Teofrastus

2018, észt animációs film, 16’
rendező: Sergei Kibus
észt nyelven, magyar felirattal
Mese a szabadságról és az együttérzésről a 80-as évek szovjet befolyása alatt álló Észtországban. Teofrastus egy macska, aki egyedül él egy vasútállomáson. Egy napon azonban otthont ajánl neki egy család, akikkel a városba költözik.

Szárnyak / Tiivad / The Wings

2019, észt animációs film, 11’
rendező: Riho Unt
észt nyelven, magyar felirattal
A film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A feltaláló Jaan Tatika levelezést folytat a nagyszerű Leonardo da Vinci szellemével. Közösen sikerül legyőzniük a gravitációt, így repülhet az ember is… A filmben egy romantikus szál és egy szerelmi háromszög is kialakul, Jaan csinos felesége, Liisa körül.

Kontakt / Kontakt / Contact

2018, észt animációs film, 4’51
rendező: Mari Kivi
szöveg nélkül
Az érintkezés ösztönös szükséglet, ami feltölt, de függő viszonyba sodor. Az emberi kapcsolatokban és a házimunka során is.

Tél az esőerdőben / Talv vihmametsas / Winter in the Rainforest

2019, észt-lett-mexikói animációs film, 8’35
rendező: Anu-Laura Tuttelberg
szöveg nélkül
A Mexikó és Peru trópusi őserdeiben játszódó film az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény – állatok, madarak, bogarak és virágok – segítségével. A természetes fény, a gyorsan pergő idő és a lágy animációk különleges elegye lírai valóságot teremt.

Az űrhajós / Kosmonaut / Cosmonaut

2019, észt animációs film, 11’37
rendező: Kaspar Jancis
szöveg nélkül
Az idős űrhajós ugyanúgy tölti nyugdíjas éveit a panellakásában, mint ahogyan fiatal korában az űrállomáson élt: hőstetteket hajt végre miközben hiányzik neki a családja. A rokonok azonban mindezt másként látják. Vajon képes egy öregember a társadalom újabb normáinak megfelelni? Az űrhajós mindig űrhajós marad. Örökre.

A vad farkasok völgyén túl / Toomas teispool metsikute huntide orgu / Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves

2019, észt-horvát-francia animációs film, 18’
rendező: Chintis Lundgren
angol nyelven, magyar felirattal
A dögös fiatal farkas, Toomas elveszíti jól fizető mérnöki állását. Hogy képes legyen eltartani a családját, dzsigolónak áll, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől. Viivinek is van egy titka: feminista szemináriumra jár, melyen férfirabszolgákról is szó esik. Miután Toomas szerepet kap egy szexuális kizsákmányolásról szóló filmben, egyre nehezebben tudja leplezni új foglalkozását.

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.