DAU. Natasa

990 Ft2 500 Ft

2022. február 6. 19.00 Puskin Távmozi

Kiürítés
Cikkszám: 202202061900PU

Leírás

DAU. Natasha | színes német-ukrán-angol-orosz dráma | 2020 | 138 perc | orosz, ukrán és angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: Ilja Krzsanovszkij, Jekatyerina Oertel
Forgatókönyv: Ilja Krzsanovszkij, Kora Landau-Drobantseva
Főszereplők: Natalia Bereznaja, Olga Skabarnija, Vlagyimir Azsippo, Alekszej Blinov, Anatolij Szidko

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2020: Ezüst Medve-díj

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Krzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban grandiózus, szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 mm-es kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyag feldolgozása évekkel ezelőtt kezdődött és még most is tart, az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa.

Natasa, a kutatóintézet kantinjának vezetője és fiatal beosztottja, Olga minden este lerészegednek, az ital hatása alatt pedig egyre kegyetlenebbül bánnak egymással. Az Intézet egyik sikeres kísérletét követő ünneplés után Natasa lefekszik egy francia tudóssal, amit a KGB nem néz jó szemmel.

A DAU. Natasa a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

Idézetek:

„Radikálisan intenzív” Independent

„A szovjet elnyomás kegyetlen tanulmánya” The Guardian