Cseh Filmkarnevál 2021 – Havel

1 200 Ft

2021. április 14. 20.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202104142000TD

Leírás

színes, cseh dráma, életrajzi film | 2020 | 105 perc | cseh nyelven, magyar és angol felirattal

Rendező: Slávek Horák
Forgatókönyvíró: Slávek Horák, Rudolf Suchánek
Operatőr: Jan Šťastný
Szereplők: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Adrian Jastraban, Pavel Reh, Ján Bavala, Michal Isteník, Jiří Wohanka, Petra Nesvačilová, Richard Novák
Producer: Slávek Horák

„Mit áldoznál fel az igazságért és a szeretetért?”

A film Václav Havel, az újkori cseh történelem egyik legmarkánsabb személyiségének ellenzéki korszakát meséli el. „Ne várjanak államfői portrét”, figyelmeztet a film rendezője. A film Havel viharos magánéletére fókuszál, amelyben domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, bebörtönzésnek, és a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan, de annál erőteljesebb kapcsolata áll.

A történet 1968 és 1989 között játszódik, végigköveti azt a hosszú utat és mindazon változásokat, amely során a film főhőse, a hatvanas évek gondtalan és sikeres drámaírója a hetvenes évek emberjogi harcosává, majd az 1989-es bársonyos forradalom vezető személyiségévé és a világpolitika ikonikus alakjává vált. A történelem azonban csak a háttérben zajlik, a film elsősorban egy olyan nagyszabású, izgalmas és kevéssé ismert történetet tár elénk, amely párját ritkítja. (Bontonfilm)

A Távmozisorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében,a Budapest Film Zrt., a Cseh Centrum ésa Budapest Brand nZrt. szervezésében valósul meg.