Budapesti Tavaszi Fesztivál – A művészet templomai: Hokuszai – A nagy hullámon túl

990 Ft

2021. április 11. 20.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202104112000TD

Leírás

Hokusai – Beyond The Great Wave | színes angol-japán-amerikai ismeretterjesztő film | 90 perc | 2017 | angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: Patricia Wheatley
Zene: Tom Smail
Producer: Patricia Wheatley
Vágó: Gerard Evans

Kacusika Hokuszai, a XVIII-XIX. században élt japán festő nagy hatással volt Monet, Van Gogh és Picasso munkásságára is. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott filmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai művészetének titkain. A British Museum: Hokuszai – A nagy hullámon túl egy exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő dokumentumfilm a British Museum legújabb, azonos című kiállításáról. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott dokumentumfilm elsősorban Hokuszai munkásságára és életére fókuszál, bemutatva a bezárkózó Japán titokzatos és egzotikus világát is. A másfél órás filmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai festészetének és nyomtatott műveinek titkain, miközben rendkívül részletgazdag, közeli felvételeken tárulnak fel a művek. Kacusika Hokuszai egy életen keresztül vizsgálta embertársait, megszállottan kutatta a természetet és a spirituális tanokat, amihez legtöbbször a Fuji vulkán képét használta háttérnek. Élete során megismerte a szenvedést is; villámcsapás érte, évekig szegénységben tengődött, ám művészetében csakis a tökéletest kereste. Hokuszait tekintik a népszerű japán képregény stílus, a manga atyjának is. Érdekesség, hogy a mai napig ő az egyetlen festő, akinek fő műve, A nagy hullám saját emojival (online hangulatjellel) rendelkezik.

A Távmozisorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében,a Budapest Film Zrt. és a Budapest Brand nZrt. szervezésében valósul meg.