13. Budapesti Építészeti Filmnapok – Római szabadstrand – építés és tesztnap + Falakon át

1 550 Ft

2021. március 5. 19.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202103051900TD

Leírás

Római szabadstrand-építés és tesztnap | Free Public Beach Building and Test Day at Romai

HU, 2020, 12’, | Magyar nyelven, angol felirattal | Language: Hungarian with English subtitles

R | D: Valyo, Fák a Rómain

A Valyo és a Fák a Rómain csoport 15 önkéntese szabadstrandot épített a hányattatott sorsú Duna-partszakaszon. A tesztnapot 2019 nyarán tartották, ezt dokumentálja a kisfilm.

In a camp of grass-root initiatives Valyo (Urban River) and FÁK a Rómain (Trees Should Stay on Romai Beach), a group of 15 volunteers built the necessary installations for Romai Free Beach Test Day in the summer of 2019.

Falakon át | Over the Walls

FR, 2020, 51’,| Francia nyelven, angol felirattal | Language: French with English subtitles

R | D: Marie-Noëlle Battaglia

Noha Marseille egy nyitott város, lakóházainak egyharmada zárt területen található, kerítések és falak közé zárva. Sarah egy külvárosi negyed, Coin Joli szélén él, amin korábban szabadon átkelhetett, egy ideje azonban az utcák fokozatosan záródnak le. Az elszánt Sarah határozottan fellép a dominószerűen továbbgyűrűző és egyre szaporodó kordonok ellen, amik kitérőket és konfliktusokat eredményeznek. A néző betekintést nyer ebbe a piciny városrészbe, amely egy másik Marseille-t mutat: ez a holnap és a jövő, miközben a film egyéni érdekek, magántulajdon és a mindenki számára nyitott és hozzáférhető város iránti vágy között egyensúlyoz.

Marseille, an open city with a third of housing in closed residences, surrounded by barriers or
walls. Sarah lives on the edge of Coin Joli, a suburban neighborhood that used to be free to cross but its streets have been progressively blocked. Determined, she is committed against these closings that are spreading like a domino effect, generating detours and conflicts. The viewer is immersed in this little part of the city that shows another Marseille, that of tomorrow, in an unstable balance between individual aspirations, private property and the desire for a city open and accessible to all.