13. Budapesti Építészeti Filmnapok – O:TVORENO (Indoor) + Molekulák

1 550 Ft

2021. március 13. 21.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202103132100TD

Leírás

O:TVORENO [INDOOR]

RS, 2020, 7’ | Beszélt nyelv nélkül, angol és szerbhorvát felirattal | Language: n. a., with English and Serbo-Croatian subtitles

R | D: Stefan Radošević

Bár az anyabolygón a világjárvány fenyegeti, az űrhajósnak meg kell találnia a megoldást, és le kell küzdenie a karantén okozta nehézségeket.

Although threatened by the virus pandemic on the home planet, SPACEMAN – MAN OF SPACE must find a solution and overcome the quarantine of self-isolation.

Molekulák | Molecules

IT, 2020, 68’ | Olasz és angol nyelven, angol felirattal | Language: Italian and English with English subtitles

R | D: Andrea Segre

A vetítést a budapesti Olasz Kultúrintézet támogatja. | Screening is supported by the Istituto Italiano di Cultura Budapest.

2020 februárja és áprilisa között a római rendező a lezárások során szó szerint Velencében ragadt: apja szülővárosát csak részben nevezhette sajátjának. Két színházi és filmes projekten dolgozott épp, amik a Velence sebeinek is felfogható turizmust és a magas vízállást tematizálták. A forgatás során a vírus miatt a szeme láttára állt meg az élet és ürült ki a város. Velencét visszaadták saját természetének, történelmének – és valójában a rendezőnek is, aki kép jegyzeteket, történeteket gyűjtött, hosszú időt töltött el a családi házban. Ez jó alkalmat adott arra, hogy gyermekkori emlékei között kutasson, és mélyebbre ásson, mint korábban bármikor. A személyes archívumokból és a velencei lakosokkal történő találkozásokból építkező film a város és a víz kapcsolatát boncolgatja, miközben megmutatja, hogyan élték-élik meg a helybeliek azt a váratlan űrt, amely Velencét és a világ nagy részét felforgatta.

Between February and April 2020, the Rome-based director got stuck in Venice during the lockdown: Venice, the hometown of his father and just partially his own. He was working on two theatre and movie projects about the wounds of the city: tourism and high water. During the filming, the virus froze and emptied out the city before his eyes and gave back the town to its own nature, history, and somehow, also to him. He collected visual notes, stories and spent time in his family house where he got the chance to dig in the childhood memories that dragged him deeper down more than he could’ve ever imagined. Personal archives are alternated with encounters with Venice residents, both telling the relationship between the city and the waters and at the same time living the unexpected void that took over Venice and a big part of the world.