13. Budapesti Építészeti Filmnapok – Hegy a városban

1 550 Ft

2021. március 4. 20.30 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202103042030TD

Leírás

Making a Mountain | DK, 2020, 52’, R | Több nyelven, angol és magyar felirattal |  Language: Various with English and Hungarian subtitles

R | D:  Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder

A vetítést a Dán Királyság Magyarországi Nagykövetsége támogatja. | Screening is supported by the Embassy of Denmark in Hungary.

A vagány ötleteiről ismert BIG iroda új, koppenhágai hulladékégetőjének terve bejárta a szakmai világsajtót, ami az épület funkcióját tekintve egészen szokatlan jelenségnek számít. Ez a projekt egy olyan ipari létesítményt kapcsol be a város vérkeringésébe, amit jellemzően elhagyatott városszéli, közönség forgalomtól elzárt területre telepítenek, ráadásul mindezt az ipari költséghatékony forma helyett középületekre jellemző esztétikával, anyaghasználattal teszi. A modern városi infrastruktúrák teljesen elszakítottak minket a természettől, és így saját tevékenységünk környezetre gyakorolt hatásait sem tudjuk felmérni, ami sok kutató szerint felelőtlen, pazarló fogyasztói hozzáállást eredményez. Tetteink transzparenciája, a városi közmű szerepének megértése fontos lépés egy tudatosabb életmód felé. A CopenHillnek keresztelt épület üzenete egyszerre szép és aktuális: a hulladékkezelés a városi élet fontos része, vigyük hát közelebb az emberekhez, tegyük a mindennapi életük részévé. És ha már így teszünk, akkor miért ne lehetne Koppenhága legújabb mérföldköve egy puccos hotel helyett egy szemétégető? A projekt megvalósításához azonban nem csak az ambiciózus irodára, hanem egy építészetet értő, rugalmas gondolkodású projektmenedzser csapatra is szükség volt, akik nem hagyták, hogy az újszerű koncepciót ellehetetlenítsék a műszaki előírások és a hideg racionalitással gondolkodó mérnökök, és egyféle hídként, mediátorként szolgáltak a két pólus között. A film végigköveti ezt a folyamatot a pályázat kihirdetésétől egészen az épület 2020-as átadásáig, őszinte képet festve a buktatókról és sikerekről.


In 2011, the firm BIG won the architecture competition for a large waste-to-energy plant with a ski slope on top in Copenhagen. A camera has followed the process since the tentative beginnings of what became known as a visionary project that combines waste management and infrastructure with spectacular architecture and a recreational urban space. But how do you even combine a waste-to-energy plant with a ski slope? How far is a property developer willing to go? And how much can an architect actually push through when all is said and done? In a cinematic construction site symphony, the film follows our main characters from the popping of champagne corks and the vision taking off, through broken dreams about smoke rings and abrasions from artificial snow, to the first trip down the black slope. This is the unlikely story of the making of CopenHill.