13. Budapesti Építészeti Filmnapok – Aalto

1 550 Ft

2021. március 7. 21.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202103072100TD

Leírás

FI, 2020, 103’ | Angol és finn nyelven, angol felirattal | Language: English and Finnish with English subtitles

R | D: Virpi Suutari

A vetítést a Finnagora támogatja. | Screening is supported by Finnagora.

Fesztiválmottótól függetlenül egy-egy építész portré szinte mindig a programsorozatunk részét képezi. A 21. század problémáira, építészeti kihívásaira való válaszkeresés közben nem árt néha kicsit megpihenni, és feleleveníteni egy-egy klasszikus 20. századi mestert, akiknek örökségéből ma is bőven lehet inspirációt meríteni.
Az Aalto egy varázslatos dokumentumfilm a magyar építészek példaképének munkásságáról, amely az építészeti projektek mellett először osztja meg velünk Alvar és felesége Aino Aalto szerelmi történetét is. Kevésbé köztudott, de a szintén építész Aino egyúttal üzlettársa és szakmai partnere is volt a finn mesternek, és ötleteivel fontos szerepet játszott abban, hogy Artek nevű cégük világhírre tett szert. A gazdagon illusztrált film Aalto életútjának kontextusában mutatja be főbb munkáit, többek között egy orosz könyvtárat, az MIT hallgatói kollégiumát, a velencei pavilont, egy párizsi műgyűjtő házát és finn nevezetességeket.

An enchanting documentary film that journeys into the life and work of one of the greatest modern architects Alvar Aalto. The film shares for the first time the intimate love story of Alvar and his architect wife Aino Aalto. It takes the viewer on a cinematic tour of their creative processes and iconic buildings all over the world. We visit their landmarks in Finland, a library in Russia, a student dormitory at MIT, an art collector’s private house near Paris, a pavilion in Venice – and many other unique locations.