10. Finn Filmnapok – Rövidfilmek

1 200 Ft

2021. február 5. 18.00 Toldi Távmozi

Cikkszám: 202102051800TD

Leírás

A filmet rövid bevezetővideó előzi meg angol nyelven, felirat nélkül, de a filmeket minden esetben, angol és magyar felirattal vetítjük.

Rövidfilmek:

A lehetséges legjobb élet / Best Possible Life (12.33)
Rendezők: Ville Hakonen, Jussi Sandhu
A Best Possible Life költői kép a finn rituálékról, melyek során a boldogság hatékonyabban terjed a medencében, mint a betegségek.

Kristal (07:38)
Rendező: Zaida Bergroth
Kristal nem nevezhető szokványos szentnek. Minden maga körül érzékelhető gyűlöletet, kétségbeesést, vágyat és zavart magába szippant, hogy így nyújtson átmeneti megkönnyebbülést az embereknek.

Öld meg Annelit / Kill Anneli (13:45)
Rendező: Antti Holma
Kaisa hajthatatlan túlteljesítő, ami már általános iskolai tanári munkájára is kihat. Hogy tovább tetézze a helyzetet, Kaisának a világ legjobb tanárával, Annelivel kell együtt dolgoznia, akinek tökéletessége olyan könnyedén és szabadon árad, mint a nyári szellő. Bármit is tesz Kaisa, Anneli jobban csinálja, legalábbis abban a versenyben, ami leginkább Kaisa fejében zajlik. Kaisa csodálatos karácsonyi műsorral készül osztályával az év végi iskolai ünnepségre, Annelinek azonban erre is van egy aduásza. A helyzet véresen komollyá válik, amikor kihirdetik a tanárok mézeskalács házikó bajnokságának eredményét. És ehhez vegyük még hozzá a két tanárnő hosszú közös múltját, mely jelenlegi munkatársi viszonyuknál jóval messzebbre nyúlik vissza.

Bunny (12:00)
Rendező: Jani Ilomäki
A Bunny egy rövidfilm két testvérről, akik életükben két nagyon különböző ponton tartanak. Tuukka, az idősebb testvér azt szeretné, hogy térjenek vissza együtt a múltba.

A 314805-ös szabadalom / Patent Nr. 314805 (02:16)
Rendező: Mika Taanila
Eric Tigerstedt finn feltalálónak már az első világháború előtt sikerült kidolgoznia a film-hang technológiát. A rövidfilmben szereplő minden kép és hang az 1914-ből fennmaradt, eredeti tesztanyagból származik.

Yvonne (29:29)
Rendező: Anna Blom
”Születésemkor az agyam kevés oxigént kapott. Szerintem ez nem igazság! Miért én?” – mondja Yvonne a Svéd Színház nagyszínpadán Helsinkiben. Yvonne a DuvTeatern tagja, egy olyan társulaté, amelyben szellemi fogyatékkal élők is játszanak. Egy, az 1960-as évekből származó színházi darab, és néhány családi fénykép és felvétel segítségével betekintést nyerünk Yvonne figyelemre méltó életébe, és megértjük, hogyan segíti át a szeretet az élet megpróbáltatásain.


Short films:

Best Possible Life (12.33)
Directors: Ville Hakonen, Jussi Sandhu
Best Possible Life is a poetic description of Finnish rituals, in which happiness is transmitted more effectively than disease in the pool.

Kristal (07:38)
Director: Zaida Bergroth
Kristal is a weird saint, who bears all the hate, despair, lust and confusion around her and through that gives people a momentary relief.

Kill Anneli (13:45)
Director: Antti Holma
Kaisa is a relentless overachiever and it’s beginning to affect her job as an elementary school teacher. To make everything worse Kaisa has to work with the best teacher in the world, Anneli, whose perfection is as effortless and relaxed as a summer breeze. Whatever Kaisa chooses to do, Anneli does it better, at least in the race that Kaisa is orchestrating mostly inside her head. Together with her class Kaisa has produced a magnificent Christmas show for the school holiday celebrations, but Anneli has an ace up her sleeve. Things get bloody when the results of the teachers’ lounge gingerbread house competition are announced. Add to this the lengthy history that the ladies share that reaches far beyond their careers together.

Bunny (12:00)
Director: Jani Ilomäki
Bunny is a short film about two siblings, who are in very different positions in their lives. Olderbrother Tuukka wants them to return to the past.

Patent Nr. 314805 (02:16)
Director: Mika Taanila
Finnish engineer Eric Tigerstedt solved the dilemma of sound-on-film already before the First World War. All images and sounds in this short film are produced from the surviving test materials originally created in 1914.

Yvonne (29:29)
Director: Anna Blom
”When I was born I had too little oxygen in my brain. I think that’s unfair, why me?” says Yvonne on the main stage of the Swedish Theatre in Helsinki. She is an actor in DuvTeatern, a theatre group consisting of people with and without intellectual disabilities. A theatre play, family photographs and films from the 1960s open a window into Yvonne’s remarkable life, showing how love helps her triumph.