A Budapest Film Zrt. a koronavírus járvány miatt 2020. április 21-én indította el online moziplatformját, a Budapesti Távmozit. A www.film.artmozi.hu oldalon a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino Cafe filmszínházak napi műsorrendben vetítenek artfilmeket. Az előadásokra online válthatók kedvezményes jegyek. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak.

A Távmozi egy pay-per-wiew élő streaming szolgáltatás, mely a nézők otthonában nyújtja az igazi mozizás élményét. A Távmozi nézői az előadást nem tudják letölteni, rögzíteni, illetve a mozizáshoz hasonlóan az előadást nem tudják sem visszatekerni, sem megállítani.

A jegy egy meghatározott időpontra szól, így a mozizás közösségi élménnyé is válik: a nézők a virtuális előcsarnokban találkozhatnak, chataelhetnek, akár csak az igazi mozik előcsarnokában. A Távmozi előadásokat HD minőségben vetítjük, DRM másolásvédelemmel vannak ellátva, illetve csak Magyarország területéről érhetőek el.

A valósidejű moziközvetítés idén kifejlesztett rendszere újdonságnak számít, ám a távmozi fogalma már csaknem száz éves. 1928-ban ugyanis éppen ezen a néven mutatkozott be Mihály Dénes és Okolicsányi Ferenc távolbalátó készüléke, melyet akkor a jövő mozijaként emlegettek.

A távmozi működéséről itt tudhat meg többet >>>